Bij Baat - whatsapp-logo-Bij-Baat
Bij Baat - Icon_facebook
Bij Baat - Icon_Instagram
Home » Bij Baat Fysiotherapie » Onze specialisaties » Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie

Niet lekker in je vel zitten, het ergens benauwd van krijgen, knikkende knieën van angst… Zomaar wat voorbeelden waaruit blijkt dat lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Bij sommige lichamelijke klachten spelen ook psychische factoren een rol en is alleen een lichamelijke aanpak niet afdoende. Met deze klachten kunt u terecht bij de psychosomatisch fysiotherapeut. Deze brengt samen met u de gezondheidsklacht in kaart vanuit een brede kijk op gezondheid.

Hoe ziet een psychosomatische fysiotherapie behandeling eruit?

Allereerst is het belangrijk dat u inzicht krijgt in de verschillende factoren die een rol spelen bij uw klachten. Dit kunnen factoren zijn in uw lijf, in uw bewegen, uw gedrag, gedachten, gevoelens en de invloed van uw omgeving. Meer inzicht geeft vaak al meer grip op de klachten. Daar waar mogelijk zullen we deze factoren gaan beïnvloeden. Ook zullen we aandacht besteden aan het accepteren van factoren die niet veranderbaar zijn.

Naast oefeningen en technieken uit de algemene fysiotherapie, maakt de psychosomatisch fysiotherapeut gebruik van oefeningen ter ontspanning, lichaamsbewustwording en bewustwording van gedrag en gedachten. Ook gesprekken zijn een belangrijk onderdeel van de therapie. De psychosomatisch fysiotherapeut helpt u letterlijk en figuurlijk weer in beweging te komen.

Voor welke klachten?

Voor alle klachten aan het bewegingsapparaat waarbij psychische factoren (vermoedelijk) een rol spelen, kunt u terecht bij de psychosomatisch fysiotherapeut. Het kan gaan om spanningsklachten of vermoeidheid die veroorzaakt worden door stress, een gespannen of gejaagd gevoel, burn-outklachten, chronische (medisch onverklaarde) klachten, het weer in beweging komen bij een depressie of het leren omgaan met lichamelijke beperkingen of een chronische ziekte.

Afhankelijk van het soort en de ernst van de klachten kan psychosomatische fysiotherapie alleen gegeven worden of is er samenwerking met bijvoorbeeld een psycholoog of praktijkondersteuner GGZ noodzakelijk.

Lees meer informatie in de folder psychosomatische fysiotherapie.

Kijk voor meer informatie over psychosomatische fysiotherapie op de website van de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie volgens de psychosomatiek.

Bij Baat - Ineke-Kempes-2

Psychosomatisch fysiotherapeut

Ineke Kempes is master psychosomatisch fysiotherapeut. Wilt u meer informatie over psychosomatische fysiotherapie of een afspraak maken, neem dan gerust contact met ons op.